20121210

Bucuk!


Muhammad Fayyadh Dinie !

20121207

Go Genting!

Haa kau, moh kita reramai pergi serbu Genting! Heheh, hari Sabtu hari tu mak dengan abah balik kampung sebab ada kenduri dekat parit 2. Kira orang tu sedara belah abah tapi tah aku tak kenal pon. Tapi kitorang: Aku, along dengan angah tak ikut balik kampung sebab dah ada plan sendiri;

pergi Genting!


Pagi tu dalam pukul 6.30 mak dengan abah dah gerak balik kampung. Tapi sebelum tu mak sempat bukakan tin sardin untuk buat sandwic. Aku pon sambung lah kerja buat sandwic tu. Zassss, siap sandwic super sedap buatan aku sebanyak lapan keping. Poyo ;p

Tapi kesian, dapat makan sorang 2 jelah sandwic tu. Dah orangnya 4 orang termasuk driver tak bergaji, Ramadan. Eh, Syawal. So, kat atas memang kena makan jugak. Takde maknanya kau makan sandwic 2 keping kenyang sampai esok pagi. Hover tau.

Pukul berapa tah gerak dari rumah. Pukul 8 pagi rasanya. Tapi sebelum tu singgah LRT Gombak beli pakej kat bawah. Murah sikit. Lepas tu baru boleh terus naik atas. 

Ai terkejut. Masa nak naik cable car nak naik atas, orang tak ramai! Seghonok tak payah nak beratur panjang-panjang nak naik atas. Naik cable car pon tak payah nak kongsi dengan orang lain. Konon macam satu gondola tu ana yang punya. Wakaka.


:: Sibuk nak fahamkan tiket. Nak cari yang mana tiket bas, cable car dengan theme park ? ::


:: Gelak sebab takut. Nak tenangkan hati kononnya muahaha ::

:: Bila dah okay, buruk beno muka tu ha ::

Kalau naik bas, dalam tiket tu tulis pukul 10.30 baru gerak. Tapi dah kitorang naik kereta, pukul 9.15 dah sampai atas. Beza benor. Tak ke membazir masa kalau naik bas? Duit tak rugi pon jugak. Time tu dah beratur nak main game dah :D

:: Woi, tangan aku pegang apa tu? Hahahaha, sibuk dok tarik baju ::




First game yang aku main, buai hikmat yang boleh bikin jantung tercabut! Wakakaka, orang lain naik rileks je, aku naik? Senyap je dekat atas tu. Mata toksah cakap, tak bukak langsung. Tangan gue yang gemuk gedempol ni memang pegang kuat gila tali tu. Hahahahaha. Nampak sangat takut :p


:: Memula muka happy semacam je kann. Ko tak tau bila dah naik ke atas cemana ::

:: Ni kalau zoom boleh bikin cirit tangok muka aku. Ketap gigi kuat-kuat! ::

Lepas tu kita pergi boating pulak! Yeayy. yang ni macam rileks tapi lenguh kaki nak mengayuh. Lagipun, pepaham je lah, gomok.







Lepas tu nak main go kart tapi tak boleh bawak beg, kamera. So, terpaksa lah bergilir-gilir kalau nak main. Memula angah dengan Syawal beratur menunggu nak main. Line pendek je. Tapi nak menunggu homakaih lama beno. Dah lepas tu memang aku dengan along tak main lah sebab line dah makin panjang. Dah tentu-tentu lagi lama masa terbuang semata-mata nak bergo kart. Kannn


Dah lepas tu, naik si pirate ship tu ha pulak. Along tak nak naik, so kitorang bertiga je lah beratur menunggu giliran nak naik benda alah tu. Sementara menunggu pon aku dah macam, eh tetiba berdebar-debar  pulak. Haiyoo, semua kau nak takut naik. Tak payah main pape lagi senang! Dalam hati je lah :D


Sekali bila dah naik... Awal-awal tu gerak perlahan okay lagi. Bila dah naik lagi tinggi mata aku memang tertutup. Yang angah pulak menjerit. Aku pon menjerit lah jugak. Jerit sambil gelak. Lawak okay. Orang lain tak takut pon, ada budak jugak. Tapi bila sampai tang aku, menjerit tak hingat donia. Sempat lagi tu tangan meraba-raba cari tangan angah. Konon takut sangat lettuwwww!

:: Sekali lagi. Kalau nak gelak berdekah-dekah sila zoom ini gambar :D ::

Haa, dah lepas tu memang aku tobat nasuha. Tak nak naik segala permainan yang thrill. Segala family rides memang aku approve kalau nak naik. Kalau roller coster, space shot semua tu kirim salam je lah. Aku tak nak seluar aku basah. Tak bawak spare pon. Wakaka



:: Naik gondola matahari ni pon pegang kekuat. Semua aku takut! Zzzz ::







Tak banyak main pon kat sana. Lepas tu dalam pukul 4.30 dah nak turun bawah. Tapi sebelum tu pergi padini, cotton on, seed konon banyak sangat duit kan. Nak turun tu pon orang tak ramai kat cable car tapi tetiba ada orang lain masuk jugak. Sangat tak best :c And, nak turun tu kabus tebal gila. Memang putih je tak nampak pape. Tu baru lah namanya berada di awang-awangan. Tetiba feeling macam sedang berfairy tale time tu. Hahahaha




:: Nampak 3 ke 4 tangan? Lol, kang ada jugak yang sentap ni kang ::

Pukul 5.20 sampai rumah akhirnya! Lepas tu kelaparan, kepenatan. Tak kesah lah malam tu Masterchef akhir ke, bola Malaysia lawan Indon ke. Pukul 9 semua orang dah masuk bilik nak rehat! Iols terpaksa tidur jugak sebab takut sensorang kat luar. Kbai 

20121204

Dapat ke tak?



Heh heh. Akhirnya bila dah check baru lah rasa macam lega sikit. Tak dapat sesi 1! Yeayyy. Kesimpulannya nanti angah kahwin aku ada! Kalau sesi 2 pon, masa along kahwin aku ada. Tak kisah lah pasal penangguhan ke apa. Tu belakang kira. Yang penting sekarang boleh duduk rumah goyang kaki lelama! Lol :p

20121019

20120921

Mimpi bengong.

Tengok tajuk pon dah tahu -,- Hahahahahaha. Ni semalam punya mimpi lah ni. Tah macam mana dalam mimpi tu orang lain pon sibuk jugak nak masuk kan. Wkwkwkwk

Dalam mimpi tu balik dari mana tah. Bila aku fikir balik mungkin yang keluar makan hari tu kot. Lol. Eh, haa nak balik. Lepas tu orangnya bukan 3 4 orang tapi 7 orang. Mak, abah, along, angah, Syawal, Raman. Boleh? Tetiba orang lain pon nak jugakkkk masuk sekali mimpi tu.

Apa kau ingat muat 7 orang naik satu kereta? Dalam mimpi tu mak dengan abah macam biasa lah duduk depan. Lepas tu Raman duduk belakang. Aku, along dengan Syawal pon duduk belakang. Tetiba tengok-tengok angah pergi depan duduk atas riba mak. WHAT? HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

Bengong betul mimpi aku ni. Lepas tu elok-elok pulak dah habis sampai situ terus hilang mimpi tu. Aku terjaga. Lain kali nak mimpi yang best lah sikit. Ni mimpi tah pape :b  


Mimpi pasal patpetpot lagi best! Eceh. Padahal memuyakikkkkk!

20120917

Jamuan Raya ofis abah ;)


Jumaat lepas, 7 Oktober ofis abah ada buat jamuan raya. Abah 2 hari sebelum majlis dah sibuk nak menghias gerai bagai. Dah kata ada pertandingan hiasan gerai. Tu yang semangat. Sekali bila hari Jumaat demam! Abah dah tahu tak sihat macam orang lain, nak jugak buat kerja-kerja berat.

Aku dah macam... What? Abah demam? Janganlah demam,nanti tak pergi. Lol. Tu pon abah sempat pergi pasar Selayang dengan Cik Zali nak beli buah-buahan. Oh, gerai abah makanan buah-buahan. Abah kata abah dah cop awal-awal nak gerai buah sebab kerja senang. Tahu nak senang je oh :D

Abah awal-awal dah suruh mak buat bubur kacang+durian untuk letak kat gerai tu jugak nanti. Hari Khamis abah beli durian, malam tu kitorang melantak durian tu kengkonon takut peti ais berbau. Nanti dengan makanan-makanan dalam peti ais rasa durian. Pandai sangatt

Sekali hari Jumaat tu aku yang kena beli sebab abah cari kat Chow Kit takdok. Aku beli dekat JJ je 5 peket RM15. Ah, bedal walaupun kecik-kecik peket dia. Aku malas jugak. Dah lah time tu pon rasa macam nak demam je. Oh whyyyy

Malam tu pukul 8 baru gerak dari rumah. Mula-mula ingat nak pergi satu kereta je. Sekali last minute pergi 2 kereta sebab Syawal nak ikut jugak. Nak jugak. Hahahahaha. Takde lah. Kang merajuk -,- Lol.

Jamuan sangatlah boring! Dah lah pengacara macam tak bersemangat je. Lepas tu majlis tak start diorang dah sibuk ambil makanan. Tapi ye lah, pukul 9 baru start majlis. Tak kebulur pulak orang menunggu. Tapi aku tak lapor. Sabar je menunggu. Ececeh.

:: Di manakah aku? Lol ::


:: Gerai abah takde dalam ni. Gerai abah belah lain ::

:: Haaa, ni gerai abah. Gerai kumpulan abah maksudnya tapi abah ketua ;) ::

:: Abah dengan Cik Halim. Kalau gambar cerah nampak lawak. Biar aku upload gambar gelap :B ::

:: Beratur. Ramai orang kat gerai laksa femes ni ha. Setiap tahun mesti ada ::

:: Laksa tak sedap. Aku hirup kuah je :/ ::



:: ABAHHHHHH =.=' ::

Pukul 12.30 baru balik. Gila kental menunggu sampai majlis habis. Tapi abah sangatlah tak bertuah. Cabutan bertuah nama abah tak naik pun! Sedih lah wei. Cabutan bertuah kaum ibu mak dapat tupperware kecik. Boleh lah letak donat seketul kalau tu. Lol. Kbai

20120913

E-day Angah

25 Ogos 2012 angah pulak bertunang. Oh, hari tu hari Sabtu. Macam biasa hari Jumaat dah start masak-masak sebab kenduri buat masak sendiri. Macam kenduri sebelum-sebelum ni. Mana pernah guna catering sbeba masak sendiri lagi sedap ;) Muehehe

Hari Khamis kakak dah datang. Kalau tak selalu hari Jumaat baru datang sebab Isyia sekolah. Tapi ni dah cuti sekolah. Hari Khamis dah datang. Nak siapkan hantaran dengan pelamin kengkononnya tu. Hari Khamis okay lagi takde buat pape pon. Aku sebagai aunty yang baik, bawak pergi taman, main-main dengan diorang. Eceh

:: Aqil ::

:: Aqil sibuk nak main pistol belon tu jugak. Sampai menangis-nangis. Haih ::

:: Auntibab, Mia, Isyia ::


Hari Jumaat dah start nak sediakan bahan-bahan nak masak. Kali ni hari Jumaat tak masak sangat. Cuma sediakan bahan-bahan je. Makanan kebanyakannya masak hari esok. Ada masak lemak. Kang basi, naya je. Mana nak cari lauk lain. Tak sempat dah pun kalau tu.


:: Orang yang sama jugak tolong. Semua orang blok ni. Kalau kenduri besar barulah orang blok lain tolong jugak ::


:: Aktiviti mengopek kerang nak buat tett ::

Pasal khemah dah lama cakap dengan Cik Isa. Lepas tu boleh pulak dia lupa. Nasib baik pergi rumah dia. Baru teringat. Dah malam baru Akob ke siapa tah datang pasang khemah. bukan banyak pon, 2 biji khemah je. Kalau ramai sangat, dah makan blah la. Wkwkwk



Malam tu jugak baru lah sibuk nak buat pelamin. Bukan pelamin pon. Ala-ala tempat yang cantik untuk ambil gambar. Haa, cenggitu. Kalau nak ambil gambar kan cantik sikit kalau hias sesikit. Takde lah nampak dull, boring. Euwww




_______________________deleted_____________________


:: Bersepahnyaaaa. Dah macam tongkang pecah dah gamaknya ::

Dah siapkan pelamin ni baru lah start menyiapkan hantaran dengan sireh junjung. Tapi esoknya hantaran buat balik sebab daun sireh yang buat malam tu lembut sangat. Kali ni hantaran angah warna biru pink. 9 dulang balas 7.


Haa sudah hari Sabtu. Pagi tu semua sibuk nak mandi cepat-cepat. Kalau bilik air sepuluh takdenya macam tu kan. Kat luar diorang dah mula masak-masak dah. Ucu satu family pukul 9 lebih dah sampai dari Melaka. Kali ni tak awal sangat macam Along bertunang hari tu.

Setiap kali kenduri Ucu dengan Mak Su mesti ada untuk masak. Kenduri kali ni makanan nasi lauk kampung. Takde ayam sebab orang mesti dah muak makan ayam je masa raya kan. So, kita tukar menu ;) Makanan :

Nasi putih
Ikan masin masak lemak
Sambal udang
Ulam (timun, kacan botol, petai)
Sambal belacan
Kerabu kerang

Bukan ada tu je. Memang dalam perancangan nak tambah dengan makanan lain jugak. Abang Poi dah duduk rumah ibu dia pun sanggup balik kampung sekejap nak masakkan makanan tu.

Tambahan makanan: 

Lemang super sedap!
Rendang ayam (takut India tak boleh makan kalau daging)
Laksa

Gambar makanan lupa ambil! -______________-'






:: Mak Su in action mencelur pucuk paku nak buat kerabu kerang. Kerabu tu memang masterpiece Mak Su. Special betul sebab tukang buat diimport khas datang dari Bukit Rambai, Melaka. Ececeh ::


:: Hantaran belah perempuan ::

Gambar hantaran belah lelaki takde. Gambar hantaran dua-dua pon takde. Gambar cupcakes hantaran pon takde. Semua takde. Haishh. Tapi cupcakes hantaran tu lebih kurang hantaran along hari tu cuma yang ni semua bunga. Kan?

Some pics masa rombongan sampai, perbincangan kedua-dua pihak. Layannnn



:: Kiri: wakil pihak lelaki. Kanan : Wakil pihak perempuan 







:: Aku tak tahu mana satu gambar sarung cincin risik, mana satu cincin tunang -,- ::

:: Angah pakai biru, family kelabu. YEAYYY ::

 Tahun depan entry along dengan angah kahwin pulak ;) Okay dah babai. Mementang dah habis trial :D

p/s- omg tengok entry ni balik. makeup ke apa tu. hahahaha. time tu tak tahu nak cari orang make up. main amik je mak andam kat kedai. Lol. Sekarang dah tahu, tapi untuk apa? Eh?!